در نقد و بررسی راز بی بی جان مطرح شد

روایت آهنگران از مادر شهیدی که رهبر انقلاب همیشه جویای حالش بود

روایت آهنگران از مادر شهیدی که رهبر انقلاب همیشه جویای حالش بود

به گزارش بلک بلاگ، حاج صادق آهنگران در نشست نقد کتاب راز بی بی جان اظهار داشت: یکی از صحنه هایی که در طول هشت سال دفاع مقدس از ذهنم نمی رود، صحنه حضور مادران بر سر پیکر فرزندان شهیدشان در هویزه است.



به گزارش بلک بلاگ به نقل از مهر، دومین نشست «کافه کتابخونا» و چهارمین نشست از مجموعه نشست های زن تراز انقلاب اسلامی با محوریت نقد و بررسی کتاب «راز بی بی جان» نوشته الناز عباسیان، در آستانه سالروز وفات حضرت ام البنین و روز تکریم مادران و همسران شهدا در سه شنبه ۲۰ آذر در فرهنگسرای امید اجرا شد.
کتاب «راز بی بی جان»، زندگینامه داستانی سیده بتول جزایری مادر شهید سید حسین علم الهدی است که توسط انتشارات روایت فتح انتشار یافته است. سیده بتول جزایری نه فقط به عنوان یک مادر شهید که به عنوان یک کنشگر فرهنگی در دوران پیش از انقلاب فعالیت داشته است.
نشست نقد این کتاب با حضور الناز عباسیان نویسنده کتاب، سیدمحمدحسن (حمید) علم الهدی و محمد علم الهدی برادران شهید سید حسین علم الهدی، خانواده و اقوام وی، حاج صادق آهنگران از دوستان خانوادگی حاجیه بی بی، منتقد کتاب، سمیه عظیمی کارشناس مجری و ابوالفضل باقری مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۳ شهرداری و رییس فرهنگسرای امید همراه بود.

انقلاب اسلامی و سه گانه شرق، غرب و اسلام

ابوالفضل باقری در آغاز این مراسم اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران با ظهور خودش، دو گانه شرق و غرب را به سه گانه شرق و غرب و اسلام تبدیل کرد. او افزود: انقلاب اسلامی در تمام زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و سبک زندگی حرف برای گفتن دارد. مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۳ شهرداری، توضیح داد: آن چیزی که بهانه برگزاری این جلسه است، همین است که زن در نگاه اسلام چیست؟ چگونه است؟ و چگونه باید به آن پرداخته شود؟

قلمم به پاکی خون شهدا پا گرفت

الناز عباسیان هم با اعلان اینکه نوشتن از شهدا و خانواده هایشان برکت زندگی ام است، اظهار داشت: قلمم به یمن پاکی خون شهدا و تقدس مسیری که انتخاب کردند، پا گرفت.
نویسنده کتاب «راز بی بی جان» با اعلان اینکه سیده بتول جزایری مادر یکی از پرافتخارترین شهدای دفاع مقدس، یعنی شهید سید محمد حسین علم الهدی است، اظهار داشت: توصیف این زن در واژه ها نمی گنجد. فقط کافی است دوران کودکی و کوشش های کودکانه اش را در موضوع کشف حجاب رضا شاه مرور نماییم که خود یک کتاب است. از ازدواج و از خودگذشتگی دختر سیزده، چهارده ساله برای قبول مادری پنج فرزند بی مادر در شهر غریب هم هرچه بگوییم، کم است. همراهی با همسر عالم و مبارز (آیت الله سید مرتضی علم الهدی اهوازی) و پشتیبانی از نهضت امام خمینی (ره) در سا ل های تبعید ایشان را هم نباید از قلم انداخت. مگر می شود کسی را که جرئت و جسارت نوشتن تلگراف به شاه در پشتیبانی از امام خمینی داشته، با کلمات و جملات توصیف کرد؟! این چنین است که فرزندانی نترس و شجاع برای این انقلاب تربیت می کند تا ساواک در حسرت التماس و خواهش این مادر برای آزادی پسرانش بماند.

نوشتن از این شیرزن کار ساده ای نبود

عباسیان درباره ی خدمات این مادر شهید، پس از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: اما پس از پیروزی انقلاب هم رشادت های این شیرزن نمود دیگری پیدا کرد، از تشکیل کاروان حضرت زینب برای همراهی با خانواده های داغدار شهدا و تا تبدیل چایخانه اهواز برای پشتیبانی از جبهه، فقط گوشه ای از خدمات «بی بی سیده بتول جزایری» به این مرز و بوم است.
وی سیده بتول جزایری را از شاخص ترین بانوان پشت جبهه دانست و اظهار داشت: نوشتن از این شیرزن کار ساده ای نبود، او سال ۱۳۶۷ از دنیا رفته بود و نزدیک ترین فرد به او، یعنی دخترش خدیجه علم الهدی هم در همان ماه های نخست تألیف کتاب به رحمت خدا رفت. در ده ها دیدار حضوری و بالاتر از صد تماس تلفنی با حدود هشتاد فرد باخبر و همین طور فیش برداری از سی و دو کتاب و مقاله به اینجا رسیدیم که به قدر توان، کمی از این گوهر کشف نشده در معدن انقلاب را درک و روایت نماییم. چه بسا وجوه پنهان شخصیت ایشان هنوز ناشناخته باقی مانده است.

بی بی جان خودش یک فرمانده جنگ بود

الناز عباسیان در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت: شاید اگر بانوان اهواز پشت جبهه نبودند، سرنوشت جنگ به شکلی دیگر رقم می خورد. بی بی جان خودش یک فرمانده جنگ بود.
وی اضافه کرد: نکته جالب در مطالعه های میدانی کتاب بی بی جان این بود که برای نوشتن از خاطرات این زن سراغ آدم هایی رفتیم که خود گنجی ناشناخته بودند و نفس های وجودی شأن نعمتی است برای این انقلاب. چه خوب است قبل آنکه دیر شود، سراغ این عزیزان هم برویم که سرگذشت هر یک کتابی خواندنی خواهد بود.
این نویسنده اظهار داشت: این کتاب زندگی نامه شیرزنی است که نه فقط نشان افتخار مادر یکی از بی هراس ترین فرماندهان شهید دفاع مقدس را بر سینه دارد، بلکه خود گنجینه است برای این انقلاب؛ مؤسس چایخانه (مرکزپشتیبانی جنگ در اهواز) و کاروان حضرت زینب (س) برای دلداری خانواده های شهدا. کتاب «راز بی بی جان» همانطور که از عنوان خودش پیداست حرفی تازه دارد. مقرر است پس از ۴۳ سال از شهادت فرمانده جوان هویزه سید حسین علم الهدی و ۳۳ سال از درگذشت مادر قهرمان ایشان روایت هایی در کتاب بازگو شود که قبل تر به آن پرداخته نشده بود. همانطور که می دانید کتاب های زیادی پیرامون این شهید نوشته شده اما به راز بی بی جان اشاره نشده است. بی گمان بیان این راز در کتاب هم به صورتی خواسته خود شهید و مادر بزرگوارشان بوده و مسیر را آنها به ما نشان دادند. به نظرم بهتر است اجازه دهیم خواننده کتاب با خوانش فصل های آن به راز بی بی جان و شخصیت والای این زن پی ببرد.
عباسیان اظهار داشت: ناگفته نماند این کتاب تنها کتابی است که اختصاصاً درباره ی خود این مادر در این حجم و با گستردگی خاطرات و داستانها انتشار یافته است. بی گمان به خاطرات سید حسین و دیگر فرزندان بی بی جان گریزی زدیم اما روایت مفصل از سید حسین را باید در کتاب خود سید حسین علم الهدی بخوانیم. جلد دوم این کتاب (زندگی نامه شهید سید حسین علم الهدی) هم در دست تألیف است و ان شاالله توفیق داشته باشم از همین انتشارات روایت فتح منتشر کنم. کتاب ها بصورت دوجلدی مادر و پسری منتشر می شود.

این کتاب به مسائل امروز جامعه نزدیک است

در ادامه خانم صدر که به عنوان منتقد در برنامه حضور داشت، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و مادران شهدا اظهار داشت: این برنامه از جنبه الگوسازی و اسوه ای برای نسل جوان بسیار مؤثر است.
وی اضافه کرد: این کتاب و مجموعه خاطرات بیان شده در آن به مسائل فعلی اجتماع ما نزدیک است. این کتاب به شیوه روایتگری تنظیم شده است و نویسنده به خوبی از عهده این کار برآمده است.

نقش اجتماعی زنان در کتاب پررنگ است

خانم صدر افزود: کتاب اهتمام کرده نقش آفرینی های بی بی جان را در صحنه های مختلف تاریخی روایت کند. از کودکی ایشان و مسائل مربوط به کشف حجاب و دیکتاتوری رضاشاهی تا وفات ایشان پس از شهادت پسرشان در کتاب روایت شده است. افراد در زندگی از دو نقش فردی و اجتماعی برخوردار می باشند. نقش اجتماعی ایشان که در کنار نقش فردی مطرح می شود، به قدری پررنگ است که نقش فردی را در دل خود جای می دهد و به مخاطب ارائه می کند. این منتقد فرهنگی، اجتماعی با اعلان اینکه جریان سازی های اجتماعی به طور معمول در شخصیت مردان جلوه گر می شود، اظهار داشت: ما در کتاب بی بی جان شخصیت ولایت اجتماعی زنان را می بینیم.
صدر با اشاره به ادبیات مقام معظم رهبری در این خصوص اظهار داشت: در ادبیات مقام معظم رهبری بسیار بر مسئولت پذیری اجتماعی زنان و نقش اجتماعی زنان تاکید می بینیم. منظور از نقش اجتماعی، حضور الزاماً فیزیکی نیست. خیلی از مادران شهدا و زنان انقلابی که شاید حضور اجتماعی پررنگی در عرضه انقلاب نداشته باشند، اما تأثیر دارند. نفس می کشند و از دل خانه یک مدیریت اجتماعی را رقم می زنند.
او یک فعال اجتماعی بود
در ادامه این مراسم سید محمد حسن (حمید) علم الهدی برادر شهید سید حسین علم الهدی صحبت کرد.
وی درباره ی مادرش حاجیه بی بی خانم سیده بتول جزایری اظهار داشت: ایشان، انسان خود ساخته ای بودند. توکلشان در زندگی همیشه به خدا بود. دست بخشنده ای داشتند و همیشه سفره اش باز بود. میهمان نواز و خستگی ناپذیر بود. اعتمادش به خدا زیاد بود. با ایمان و اهل گذشت بود. فعال اجتماعی بود.
علم الهدی درباره ی کارهای اجتماعی مادرش در آن زمان به مواردی اشاره نمود و اظهار داشت: امام جمعه و استاندار مسائل مهمش را نزد ایشان می آورد و از ایشان راه حل می گرفت. ایشان در آشوب های اوایل دهه ۶۰ که ناشی از بنی صدر بود با یک سخنرانی آرام بخش از احتمال درگیری در اهواز جلوگیری کرد.
خون حسین، در نهایت به آزادی خرمشهر انجامید
برادر شهید علم الهدی درباره ی برادر شهیدش حسین اظهار داشت: وی در دوران نوجوانی عضو انجمن اسلامی بود. او دانشجوی دانشکده ادبیات بود و انسان مردم داری بود و در طول تحصیل و دوران دانشجویی نیز با صدها دانشجو در ارتباط بود. برادر شهید حسین علم الهدی اظهار داشت: به برکت خون ایشان، تحولی در جنگ رخ داد و پس از شهادت ایشان موجی در کشور به وجود آمد و اینطور حضور دانشجویان در جبهه های جنگ افزوده شد و گردان هایی تشکیل شد تا در نهایت خرمشهر آزاد شد.
علم الهدی آن نور هر دو عینم
صادق آهنگران هم، از دوستان خانوادگی حاجیه بی بی خانم سیده بتول جزایری که نوحه معروف «علم الهدی آن نور هر دو عینم» را خواند و اظهار داشت: بیشتر خصوصیاتی که در وجود حسین علم الهدی بود، شبیه مادرش بودند. او از نظر ظاهر، بیان و انرژی همانند مادرش بود.
وی اضافه کرد: یکی از صحنه هایی که در طول هشت سال دفاع مقدس از ذهنم نمی رود، صحنه حضور مادران بر سر پیکر فرزندان شهیدشان در هویزه است. آنجا بی بی خانم همانند شیرزنی سخنرانی کردند. حسین از ثمرات حاج بی بی بود و تمام خصوصیات آنرا داشت.
توجه مقام معظم رهبری به حاجیه بی بی جان
نوحه خوان دفاع مقدس همچون خاصیت های حاجیه بی بی را توجه رهبر معظم انقلاب به ایشان دانست و اظهار داشت: هر موقع که ما به محضر آقا می رسیدیم، ایشان سراغ حاجیه بی بی را از من می گرفت. وقتی من خبر شهادت حاج حسین را با تماس تلفنی به رهبر معظم انقلاب دادم، ایشان در دو مرتبه، سه بار گفتند عجب! علت این گفته ایشان، خوابی بود که همسر ایشان در رابطه به مقام شهادت رسیدن حسین چند روز پیش از شهادت ایشان دیده بودند.
در پایان این مراسم عباسیان اظهار داشت: کتاب در ۱۳ فصل خواننده را بصورت روایت خطی از کودکی بی بی جان و سرنوشت پر فراز و نشیب تا درگذشت او همراه می کند. نکته مهم تقارن حوادث زندگی بی بی جان و اتفاقات مهم تاریخی است. مثل مقابله با کشف حجاب رضاشاه در کودکی، مخالف با اعدام امام خمینی (ره) و تلگراف زدن به شاه، مبارزات انقلابی و...
دیدار با امام خمینی و مقام معظم رهبری
این نویسنده همچون اتفاقات جذاب زندگی این مادر که در کتاب نقل شده، به دیدارهای این بانو با امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری و حتی خانواده های ایشان اشاره نمود.
وی درباب چگونگی دسترسی به اطلاعات برای نگارش این کتاب اظهار داشت: متأسفانه در همان ماه نخست شروع مطالعه برای کتاب، دختر ایشان خانم خدیجه علم الهدی بر اثر ابتلاء به کرونا از دنیا رفتند و در عمل ما یکی از همراهان همیشگی بی بی جان و راوی اصلی کتاب را از دست دادیم. با کمک سید حمید علم الهدی و سید علی شریعت زاده به ترتیب پسر و نوه بی بی جان کار پژوهش را شروع کردیم. تمام مصاحبه ها بصورت حضوری، جمعی و تلفنی خودم انجام دادم. تألیف کتاب حدود ۳ سال طول کشید. برای کتاب راز بی بی جان با حدود ۸۰ نفر مصاحبه انجام شد. سختی کار، کهولت سن اغلب دوستان بی بی جان بود که متأسفانه در طول مدت تألیف کتاب چند نفر از راویان به رحمت خدا رفتند. نکته جالب در مطالعه های میدانی کتاب بی بی جان این بود که برای نوشتن از خاطرات این زن سراغ آدم هایی رفتیم که خود گنجی ناشناخته بودند که نفس های وجودی شان نعمتی برای این انقلاب است. ناگفته نماند ۶ ماه حدود ۳۰ کتاب و مقاله دراین خصوص خوانده و فیش برداری کردم تا دست پر و با پیشینه سراغ مصاحبه بروم.


منبع:

0.0 از 5
1403/09/22
14:30:27
54
تگهای خبر: آهنگ , برنامه , خدمات , داستان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳