معرفی كتاب؛

تمثیل و مثل قصه مثل های ایرانی در گویش های محلی است

تمثیل و مثل قصه مثل های ایرانی در گویش های محلی است

بلک بلاگ: کتاب تمثیل و مثل، گردآوری و تألیف سید ابوالقاسم انجوی شیرازی، در برگیرنده ده ها تمثیل و زبانزد از گوشه و کنار سرزمین ایران توسط انتشارات امیرکبیر انتشار یافته است.



به گزارش بلک بلاگ به نقل از مهر، کتاب «تمثیل و مثل»، گردآوری و تألیف سید ابوالقاسم انجوی شیرازی، در برگیرنده ده ها تمثیل و زبانزد از گوشه و کنار سرزمین ایران بوده که سال ها پیش و در دو نوبت زنده یاد انجوی شیرازی تدوین و توسط انتشارات امیرکبیر انتشار یافته است.
در این چاپ به بعضی از تمثیل های مشابه در دیگر سرزمین ها هم اشاره شده که در شناسایی فرهنگ و افکار مشترک مردم ایران و جهان حائز اهمیت می باشد. همینطور در پایان هر مَثَل ذکر شده که این مثل را چه شخصی با چه سن و سال و چه شغل و حرفه ای از کدام شهر و روستا ذکر کرده است. نکته جالب اینست که یک مثل هم در یزد متداول بوده و هم در سمنان رایج است.
سید ابوالقاسم انجوی شیرازی فرزند صدر العلما از مخالفان رضا شاه و از خانواده ای اهل فرهنگ بود، که بعد از واقعه گوهرشاد با خانواده به تهران تبعید شد. در تهران به حلقه دوستان هدایت پیوست و مدتی سردبیر روزنامه های رعد و آتشبار شد و با خاندان پهلوی به مبارزه پرداخت و بعد از کودتای ۱۳۳۲ چهارده ماه به جزیره خارک تبعید شد.
انجوی نیمه دوم عمر خویش را با فعالیتهای فرهنگی سپری نمود و به تصحیح دیوان حافظ گردآوری سفینه غزل و گزیده ای از دیوان شمس پرداخت مهم ترین فعالیت فرهنگی وی تأسیس مرکز فرهنگ مردم بود که با همکاری ۵۰۰۰ فرهنگ یار از سراسر ایران به گردآوری فرهنگ مردم ایران پرداخت و ۱۳ جلد کتاب فرهنگ مردم همچون کتاب حاضر را منتشر کرد، سر انجام خانه مسکونی خود و آرشیو بزرگ فرهنگ مردم ایران را به شکل وقف در اختیار مرکز فرهنگ مردم صدا و سیما قرار داد و در بیستم شهریور ۱۳۷۲ دارفانی را وداع گفت.
انجوی در مقدمه چاپ اول کتاب نوشته است؛
مجموع دانستنی ها و معتقدات و معارف و کمالات و سُنن و آداب و اقوال توده مردم که در زبان های اروپایی فولکلور (Folklor) نامیده می شود در زبان فارسی مترادف است با ترکیباتی چون فرهنگ مردم، فرهنگ عامه، معلومات توده مردم، دانش عوام، فرهنگ توده، سواد عوام یا معرفت عوام و مانند اینها؛ که از آن میان فرهنگ مردم رواج یافته و با ذهن مردم آشنا شده است. » او بعد از پرداختن به تعاریف و سابقه این ادبیات در تاریخ ادب و فرهنگ، به تشریح شیوه جمع آوری و چگونگی تدوین این اثر پرداخته؛ ضمناً در شروع این چاپ بخشی هم به نقدها و بررسی ها اختصاص داده شده است.
ویرایش جدید این کتاب را سید احمد وکیلیان یکی از دستیاران استاد انجوی انجام داده است. او که متولد سال ۱۳۷۶ در شیراز است، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد فرهنگ و زبان باستانی و از شاگردان انجوی شیرازی و تکمیل کننده پژوهش های وی بعنوان بنیانگزار فرهنگ عامه بود؛ که در این حوزه بالغ بر ۷۰ اثر به جای گذاشته است. او از سال ۱۳۸۱ تا ۱۴۰۰ مدیر مسئول و سردبیر نشریه فرهنگ مردم بوده است و ۶۰ شماره از این نشریه را به چاپ رساند. از افتخارات ایشان میتوان به عضویت در انجمن بین المللی قصه شناسی و عضو شورای علمی دانشنامه فرهنگ مردم ایران دایره المعارف بزرگ اسلامی اشاره نمود. همینطور کتاب مثل ها و افسانه های ایرانی تألیف ایشان در سال ۲۰۰۰ برگزیده انجمن فولکلور ایتالیا شد.
چاپ پنجم این کتاب در ۶۴۷ صفحه و ۳۵۰ نسخه توسط مؤسسه انتشارات امیرکبیر چاپ و عرضه شده است.


منبع:

0.0 از 5
1403/06/24
12:20:08
188
تگهای خبر: روزنامه , فرهنگی , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲