مرور و معرفی؛

افشای رازهای سازمان مجاهدین خلق در یک مجموعه گفت و گو

افشای رازهای سازمان مجاهدین خلق در یک مجموعه گفت و گو

بلک بلاگ: کتاب رازهای سازمان؛ تاریخ شفاهی سازمان مجاهدین خلق به همت جواد موگویی دربرگیرنده تعدادی گفتگو در این زمینه است و توسط انتشارات امیرکبیر انتشار یافته است.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب _ شیما ناصری: کتاب «رازهای سازمان؛ تاریخ شفاهی سازمان مجاهدین خلق» با تلاشهای جواد موگویی در چارچوب مصاحبه هایی با چند چهره مبارز و در رابطه با این سازمان تدوین شده است.
این اثر تلاش دارد نگاهی تاریخی به سازمان مجاهدین خلق ایران بیندازد و با استفاده از دیدگاه های افراد نزدیک به سازمان و درگیر در فعالیتهای آن، تصویری از درون سازمان عرضه نماید. راویان مصاحبه های کتاب شامل اشخاصی همچون احمد عزت شاهی، احمدرضا کریمی، سعید شاهسوندی، کریم رستگار و سید مهدی غنی هستند که هر یک از زوایای مختلفی به سازمان و تجربیات خود از حضور در آن پرداخته اند.

نگاهی به سازمان مجاهدین خلق

سازمان مجاهدین خلق ایران در دهه ۱۳۴۰ بعنوان یکی از گروههای مبارز ضد رژیم پهلوی تأسیس شد و با هدف برگزاری حکومتی اسلامی بر مبنای ایدئولوژی مبارزه محور و مارکسیستی-اسلامی، فعالیت خویش را شروع کرد. اعضای این سازمان به واسطه درک مشترکی از شرایط سیاسی و اجتماعی ایران، به مبارزه ای جدی و مخفیانه ضد حکومت شاه پرداختند. این سازمان در سالهای قبل از انقلاب اسلامی با فعالیتهای تروریستی و مسلحانه به مبارزه ادامه داد و با عنایت به روش ها و شیوه های خاص مبارزاتی، توانست در میان برخی جوانان جایگاه خاصی بیابد. با این وجود، بعد از انقلاب اسلامی، تحولات زیادی در ساختار و خط مشی سازمان به وجود آمد که به فاصله گیری و درگیری آن با جمهوری اسلامی انجامید.

بررسی تاریخچه سازمان از زبان اعضا

کتاب «رازهای سازمان» با نگاهی دقیق و جست وجوگرانه به ابعاد مختلف سازمان از دیدگاه اعضا و فعالان آن پرداخته است. مصاحبه شوندگان هر یک روایتهای متفاوتی از روند فعالیتها، استراتژی ها، و فراز و فرودهای سازمان مجاهدین خلق بیان می کنند. احمد عزت شاهی و احمدرضا کریمی همچون کسانی هستند که از مراحل اولیه شکل گیری سازمان و نگاههای ایدئولوژیک آن سخن می گویند. از دیدگاه این افراد، سازمان در آغاز با باور به آرمان های اسلامی و اصول مبارزه طبقاتی به میدان آمد، اما با گذشت زمان و در رویارویی با مشکلات داخلی و خارجی، گرفتار انحراف و بحران شد.

نظرات سعید شاهسوندی و تجربه های دردناک

یکی از مصاحبه شوندگان این کتاب، سعید شاهسوندی است که دیدگاه های ویژه ای در مورد دگردیسی سازمان و چالش های ایدئولوژیک آن مطرح می کند. شاهسوندی همچون اشخاصی است که به واسطه قرار گرفتن در موقعیت های حساس درونی سازمان، به تجربیاتی دست یافته که در جای خود برای تحلیل دقیق تر سازمان اهمیت بسیاری دارند. او به مسائلی همچون اختلافات داخلی، فشارهای روانی و رفتارهای غیرانسانی که در ساختار سازمان مجاهدین خلق رخ می دهد، اشاره دارد و روند فاصله گیری خود از آنرا تشریح می کند. شاهسوندی بر این باور است که سازمان در طول زمان به تدریج از اهداف و ارزش های اولیه خود دور شد و این انحرافات به سرکوب هرگونه انتقاد داخلی منجر گردید.

چالش های ایدئولوژیک و تزلزل هویتی

کتاب یاد شده همینطور به چالش های ایدئولوژیک و بحران هویتی سازمان می پردازد که بعد از انقلاب اسلامی و اختلاف با نظام جمهوری اسلامی شدت یافت. با عنایت به دیدگاه های مصاحبه شوندگان، سازمان بعد از انقلاب گرفتار نوعی سرگشتگی ایدئولوژیک شد. اشخاصی مانند کریم رستگار و سید مهدی غنی این مورد را مطرح می کنند که سازمان در سالهای اولیه بعد از انقلاب، برای حفظ بقا و اثرگذاری سیاسی، دست به تغییراتی در مواضع ایدئولوژیک و استراتژی های مبارزاتی خود زد. این تغییرات که شامل سازگاری با اصول سوسیالیستی و حتی همسویی با حکومت های خارجی بود، سبب از دست رفتن اعتماد داخلی و شکاف های عمیق درون سازمان شد.

سازمان و تقابل با جمهوری اسلامی

یکی از مسائل اصلی و مورد بحث در کتاب، نحوه تقابل سازمان مجاهدین خلق با جمهوری اسلامی و نتایج این تقابل است. خیلی از مصاحبه شوندگان به علل و عوامل این تقابل می پردازند. احمدرضا کریمی و احمد عزت شاهی به شکل گیری اختلافات اساسی و سیاسی بین سازمان و جمهوری اسلامی اشاره دارند و اعتقاد دارند که سازمان در کوشش برای تصاحب قدرت و عدم پذیرش اصول انقلابی جمهوری اسلامی، به نگاههای تندروانه تر و مسلحانه روی آورد. این رویکرد منجر به درگیری های خونین و نتایج تلخی برای هر دو طرف شد و تأثیرات عمیقی بر فضای سیاسی و اجتماعی ایران بر جای گذاشت.

نقد و بررسی کتاب

«رازهای سازمان» بعنوان یک اثر تاریخ شفاهی، توانسته بخشی از تاریخ پنهان و مبهم سازمان مجاهدین خلق را آشکار سازد. با این وجود، برخی نقدها هم به کتاب وارد است. یکی از انتقادات اساسی به کتاب، احتمال جهت گیری های شخصی مصاحبه شوندگان و حتی خود گردآورنده است که امکان دارد بر صحت و بی طرفی روایتها تأثیرگذار باشد. با این حال، کتاب از نظر محتوایی و روش گردآوری اطلاعات، یکی از مهم ترین منابع برای مطالعه سازمان مجاهدین خلق و تاریخ سیاسی ایران در دهه های گذشته به حساب می آید.
کتاب «رازهای سازمان؛ تاریخ شفاهی سازمان مجاهدین خلق» تلاشی است در جهت آشکارسازی لایه های پنهان و پیچیده یک سازمان انقلابی که اهمیت بالای ی در تاریخ سیاسی ایران داشته است. جواد موگویی با انتخاب روشی مصاحبه محور و گفتگو با اشخاصی که در درون و بیرون سازمان قرار داشته اند، تلاش کرده است به عمق رویدادها و چالش های سازمان برسد. این کتاب می تواند برای خوانندگانی که علاقمند به تاریخ معاصر ایران و تحولات سیاسی پیچیده آن هستند، جذاب باشد.

0.0 از 5
1403/08/12
09:28:03
173
تگهای خبر: رمان , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳