نگرانی در رابطه با قدیمی ترین برج تهران

نگرانی در رابطه با قدیمی ترین برج تهران

به گزارش بلک بلاگ، قدیمی ترین برج تهران پس از ۲۰ سال مرمت می شود. مرمتگر برج طغرل همان است که دژ ۲۰۰۰ ساله تهران را طوری مرمت کرد که اعتراض باستان شناسان و مرمتگران را برانگیخت. حالا همین نگرانی در رابطه با برج ۹۰۰ ساله تهران وجود دارد، که با آن کارنامه، چه سرنوشتی در انتظار است؟


در میانه تیرماه ۱۴۰۲ رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری اطلاع داد که برج طغرل برای حفاظت و استقامت بخشی بنا به کمک هنرمندان و صنعتگران شاخص مرمت می شود، اما بررسی های میدانی ایسنا از برج طغرل در شهر ری، حاکی از اینست که مرمت برج را چند کارگر ساده درحالی انجام می دهند که ناظر اداره میراث فرهنگی اغلب در محل حضور ندارد.
کارگران، درحالی که داربست ها تا دو سوم برج بالا آمده است، بندکشی کهنه میان آجرهای دیوار بیرونی برج را با مته و تیشه خارج می کنند و مقرر است این رویه را تا بالای برج از نمای بیرونی ادامه دهند. نخست روی آجرها آب می پاشند بعد با دریل و مته، بندکشی ها را سست می کنند و بعد با تیشه کار را ادامه می دهند.
مرمت نمای خارجی برج درحالی صورت می گیرد که رطوبت به دیوار داخلی برج طغرل بیشتر نفوذ کرده و سطح گسترده تری را فراگرفته است. از طرفی چند سال پیش گزارش شد که برج طغرل گرفتار فرونشست شده و انحراف پیدا کرده است. آثار فرونشست هم به وضوح در محوطه برج دیده می شود. به کارگرها در رابطه با مرمت داخل برج هنوز تکلیفی نشده است، آنها فقط می دانند مقرر است آجرهای نمای بیرونی برج را تا بالا مستحکم و ترمیم کنند.


گفته شده که مرمت برج طغرل به همان پیمانکاری سپرده شده که سابق بر این، مرمت دژ ۲۳۰۰ ساله رشکان در شهر ری را انجام داده است؛ مرمتی غیراصولی و ناهمخوان که چهره دژ ۲۰۰۰ ساله را مخدوش کرد و صدای اعتراض خیلی از کارشناسان و متخصصان را هم بلند کرد. حالا این پرسش ها مطرح است طرح مرمت برج طغرل را کجا تایید کرده است؟ آیا پژوهشکده حفاظت و مرمت بر روند مرمت برج طغرل نظارتی دارد؟ چرا ناظر اداره میراث فرهنگی تهران و یا ری هنگام مرمت برج طغرل، اغلب در محل حاضر نیست؟ و چرا مرمت برج طغرل با وجود خطراتی که فرونشست و رطوبت آنرا تهدید می کند، بدون زهکشی و پیشگیری از گسترش بیشتر رطوبت، در حال انجام است؟


برج طغرل پیش از این، دوبار مرمت شده است؛ نخست سال ۱۳۰۱ و بعد در سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹. به قول رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری، سال قبل هم سردر شیرمانند ضلع جنوبی برج طغرل صدمه دیده بود که از جانب کارشناسان مرمت شد. درحالی که به قول متخصصان، سردر ضلع جنوبی برج کاملا غیراصولی و نادرست مرمت شده، چنان که نه تنها در شکل آن تغییر بوجود آمده که اثرات مرمت اشتباه آن پس از یک سال کاملا قابل مشاهده می باشد.
مرمت شیر سردر که در تصویر به وضوح تفاوت رنگ آجر و حتی تغییر شکل در آجرکاری آن دیده می شود

0.0 از 5
1402/05/08
10:43:03
328
تگهای خبر: رمان , فرهنگی , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳