نکاتی در رابطه با مرورگر ایرانی ذره بین

نکاتی در رابطه با مرورگر ایرانی ذره بین

به گزارش بلک بلاگ، موتورهای جست وجوی بومی سهم بسیاری در اقتصاد فناوری اطلاعات کشورها دارند؛ طرح و ایده جست وجوگرهای بومی در ایران از سال های گذشته مطرح و یکی از علت های آن هم حلقه محدودیت های بین المللی بود که گاها در این عرصه ضد ایران مطرح می شد و از این دریچه طراحی و تقویت یک جست وجوگر بومی توجیه پذیر و حتی ضروری به نظر می رسید.



به گزارش بلک بلاگ به نقل از ایسنا، موتور جست وجو، جویشگر یا جست وجوگر به صورت عمومی به برنامه ای گفته می شود که کلمات کلیدی را در یک سند یا بانک اطلاعاتی جست وجو می کند؛ همینطور در اینترنت به برنامه ای گفته می شود که کلمات کلیدی موجود در فایل ها و سندهای وب جهانی، گروههای خبری، منوهای گوفر و آرشیوهای FTP را جست وجو می کند.

در حال حاضر گوگل، موتور جست وجویی است که نه تنها در کشور مادر خود آمریکا بلکه در خیلی از کشورهای دیگر و حتی در ایران هم مورد استفاده قرار می گیرد اما کشورهایی هم هستند که از موتورهای بومی خود استفاده می نمایند، همچون چین با بایدو، کره جنوبی با نیور و روسیه با یاندکس که هر کدام کاربران خویش را دارند و سهمی از پرس وجوهای روزانه را به خود اختصاص داده اند. همین مبحث باعث شد در ایران هم داشتن یک موتور جست وجوی بومی مطرح شود بگونه ای که رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات در سال ۱۳۹۴ از فعالیت هفت تا هشت موتور جست وجوی ایرانی اطلاع داده و گفته بود لازم است این جویشگرها نسبت به نمونه های خارجی مزیت هایی داشته باشند تا کاربران به استفاده از آنها ترغیب شوند.

در این میان پس از موتورهای جستجوی داخلی مثل پارسی جو و یوز، "ذره بین" نام یکی از این مرورگرهای ایرانی نیز مطرح شده بود؛ موتور جست و جوی ذره بین در سال ۱۳۹۹ شروع به کار کرد و سیدابوالحسن فیروزآبادی - دبیر شورایعالی فضای مجازی، در همان زمان در مراسمی اظهار داشته بود: پروژه ای که همراه اول از چند ماه پیش شروع کرده بود و ما در جریان بودیم، امروز مراحل نهایی را برای اعلام عمومی طی کرد که آن آماده سازی یک اپلیکیشن مرورگر و موتور جست جو است که از قابلیت های محلی خوبی برخوردار می باشد و امیدواریم بخش بزرگی از نیازهای مردم را به مراتب از مرورگرهای خارجی بهتر تأمین کند.

وی همینطور بیان کرده بود به دنبال این هستم که اپلیکیشن های ایرانی، در حوزه پیام رسان ها، vodها، مرورگرها، موتورهای جست وجو از مزیت های سرزمینی استفاده نمایند و سرویس بهتری از مشابه خارجی به شهروندان عرضه دهیم.

ذره بین چطور عمل می کند؟

در قسمت معرفی این مرورگر اعلام شده که تلاش می کند تجربه کاربری بهتری را در دسترسی به محتوا و خدمات دنیای وب و هم جست وجو به زبان فارسی فراهم آورد. برای نیل به این هدف، ذره بین علاوه بر عرضه پاسخ های هوشمند در زمینه های مختلف (برای مثال روند قیمت های طلا و ارز، پیشبینی آب و هوای شهرهای مختلف، دستورهای آشپزی و غیره)، موتورهای جستجوی موضوعی هوشمندی در حوزه های گوناگونی همچون موسیقی، ویدیو، خرید و فروش، خبر و سرگرمی و غیره را توسعه داده است. شعار این مرورگر دسترسی ساده به خدمات دنیای وب است که تلاش می کند با ایجاد بستری یکپارچه از جستجوگرهای موضوعی در زمینه های مختلف به آن برسد و بدون احتیاج به نصب انواع اپلیکیشن ها، تجربه خوبی را برای کاربر خود ایجاد نماید.

جستجوگر موضوعی چیست؟

جستجوگرهای موضوعی به صورت تخصصی در یک حوزه اطلاعات مربوطه را از سطح وب و شبکه های اجتماعی جمع آوری می کنند و با جستجوی پیشرفته از راه فیلترهای مختلف، دسترسی به خدمت مورد نیاز کاربر در آن مبحث تخصصی را فراهم می سازند. برای مثال در حوزه خرید کالا، هرگونه کالای نو و دست دوم را که در بیشتر از هزار وب سایت مجاز فارسی موجود است و از تخفیف خوبی برخوردار است، به کاربر نشان داده است. بعضی از این امکانات (مثلا مرتب سازی بر مبنای میزان تخفیف) حتی در صفحات وبسایت های اصلی فروش این کالاها وجود ندارد. ازاین رو کاربر رسیدن به پاسخ صحیح و مناسب را با کمترین کلیک و کمترین مصرف وقت و هزینه تجربه می کند.

ارتباط ذره بین با موتورهای جستجوی دیگر مانند گوگل چگونه است؟

طبق اعلام، ذره بین برای پاسخ به جست وجوهای عمومی از معماری رایج در موتورهای جستجو به نام متاسرچ (یا همان فراجستجو) استفاده می نماید که مانند بسیاری از موارد مشابه خارجی، علاوه بر خزش و رتبه بندی صفحات توسط موتور جستجوی خود، از نتایج سایر موتورهای جستجو هم استفاده می نماید.

در دنیای وب، خدمات و محتوای بسیار گسترده و روزافزونی تولید می شود که دسترسی به آنها برای همه کاربران کار ساده ای نیست. سرویس دهنده های بزرگی در دنیا برای بهبود دسترسی به این محتوا درحال عرضه انواع سرویس ها هستند. با این وجود از یک سو خیلی از این خدمات برای کاربر فارسی زبان فعال نیست و از طرفی هنوز هم میتوان خدمات بسیار متنوعی برای ایجاد سهولت دسترسی کاربر به این خدمات و محتوای گسترده توسعه داد؛ به همین علت شرکتهای بزرگی در دنیا در این راه پیش می روند.

طبق اطلاعات سایت مرورگر ذره بین، این مرورگر تلاش می کند با ایجاد بستری یکپارچه از انواع موتورهای جستجوی موضوعی، در دو سطح، به سهولت دسترسی فارسی زبانان به خدمات و محتوای وب و انواع شبکه های اجتماعی کمک نماید. در سطح اول، محصولات متنوعی وجود دارند که با تمرکز در حوزه های مختلف همچون موسیقی، فیلم و سریال، خرید کالا یا خدمات و غیره به این امر کمک می کنند و در سطح بالاتر، ایجاد پلتفرمی یکپارچه از این محصولات متنوع است که کاربر با نصب یک اپلیکیشن، به همه این محصولات دسترسی دارد.

گفتنی است چشم انداز مرورگر ذره بین تسهیل دسترسی به اطلاعات و خدمات دنیای وب برای همه فارسی زبانان در گروههای سنی و دانشی مختلف است؛ بدین منظور مأموریت ذره بین عرضه بستری یکپارچه از جستجوگرهای موضوعی هوشمند، جهت دسترسی متمرکز به همه اطلاعات و خدمات فضای مجازی فارسی است.

بهای اینترنت «ذره بین» نصف گوگل است
آمار و ارقام دقیق و جدیدی از میزان استفاده کاربران از این مرورگر اعلام نشده اما سال قبل عیسی زارع پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در رابطه با خصوصیت های موتور جست وجوی ذره بین توضیح داد که این مرورگر علاوه بر نمایش نتایج موتورهای جست وجو نظیر گوگل از راه فراجستجوگر خود، امکانات و خدمات ویژه ای عرضه می دهد که وب گردی در اینترنت را بهبود می بخشد. این موتور جست وجو دسترسی کاربران به انواع محتواهای ویدئویی، صوتی و آموزشی در دنیای وب و شبکه های اجتماعی را به سادگی امکان پذیر می کند. حتی بخش آوا در ذره بین انواع محتواها از موسیقی و پادکست گرفته تا مداحی و کتاب های صوتی را بدون احتیاج به دانلود در اختیار کاربران قرار می دهد که مشابه آن در موتور جست وجو گوگل هم وجود ندارد.
به قول زارع پور، جست وجو و دسترسی سریع به فروشگاه های اینترنتی، اطلاع از بازار ملک و خودرو، طلا و... از دیگر خصوصیت های ذره بین است. علاوه بر امکانات مناسب ذره بین، استفاده از این موتور جست وجو، مزیت های ترافیکی مثل ترافیک مجانی در چارچوب بسته اینترنتی و اینترنت نیم بها را هم دارد؛ همینطور عرضه پاسخ های هوشمند، امکان جست وجو و گشت وگذار در محتوای شبکه های اجتماعی، پیام رسان ها، دسترسی به خدمات تصویری، متنی و ویدئوییِ داخلی و خارجی از دیگر امکانات این موتور جست وجوی ایرانی است.
برخی تحلیلها می گویند که در سالهای گذشته موتورهای جستجوگر بومی مثل پارسی جو و یوز موفق عمل نکرده اند، چون که اصلا کاربردی نبودند به عنوان مثال مطالب به روز در خروجی هایشان اصلا مشاهده نمی شد حتی برای سایت های داخل کشور و برای همین کاربران نخستین انتخاب شان برای جست وجوی مقالات و مباحث و موارد دیگر، سایت گوگل بوده است. اما بررسی ها نشان داده است قدرت موتور جستجوگر ذره بین بیشتر از دو مورد قبلی است و کاربران (اعم از کاربران معمولی و دانشجویان و اقشار مختلف و متخصصین و...) می توانند مبتنی بر گوگل جست وجوهای خودشان را انجام دهند و هیچ چالشی از بابت به روز بودن منابع و... نداشته باشند.
حالا این سوال وجود دارد که سرنوشت موتور جستجوی بومی ذره بین چه خواهد بود؟ هرچند کارکرد اولیه ی آن نشان داده است که می تواند برتری هایی نسبت به نمونه های بومی دیگر داشته باشد، اما این که چقدر می تواند به نمونه های بین المللی نزدیک شده و اساسا چه ارزش افزوده ای برای کاربران ایجاد می کند، سوالاتی است که باید برای کاربران پاسخ داده شود.





منبع:

0.0 از 5
1401/09/15
12:53:15
517
تگهای خبر: آموزشی , اینترنت , برنامه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵